De onzichtbare strijd: Leven met een verslaafd gezinslid

Gepubliceerd op 11 januari 2025 om 07:30

Voel jij je ook vervreemd van je partner, ouder of gezinslid door hun verslaving?

Je zit op de bank, kijkt naar je partner, ouder of ander gezinslid en voelt een onmiskenbare kloof tussen jullie. De blik in hun ogen is veranderd, hun gedrag is anders en jij voelt je steeds verder verwijderd van de persoon die je ooit hebt gekend. De ander is vastgelopen in een verslaving, terwijl jij het beste doet om hen te helpen voel je je steeds machtelozer. Je gezinslid zit vast in een verslaving aan alcohol, drugs, gokken of een andere soort van dwangmatig gedrag. Je wilt hen helpen, je wilt hen steunen, maar je voelt je vaak machteloos. De momenten dat je ze probeert te bereiken, eindigen in frustratie. Als ze hun verslaving niet kunnen voeden, wordt de agressie zichtbaar: schelden, beschuldigingen, of zelfs fysiek geweld. Je vraagt je af: “Is dit nog wel mijn partner, mijn ouder, mijn broer of zus?"

De woede en agressie: Hoe je jezelf kunt beschermen

Het ontvouwt zich in een fractie van een seconde: een moment van stilte, gevolgd door een uitbarsting van woede. Je hebt net een vraag gesteld, misschien over hun gedrag of waar ze waren. In plaats van een antwoord, krijg je een storm van scheldwoorden en beschuldigingen. 'Waarom doe je altijd zo moeilijk? Jij begrijpt er helemaal niets van!' De woede komt naar boven zodra er ongemakkelijke vragen gesteld worden. Het lijkt wel of je niets goed doet, hoe hard je ook probeert. Je hebt je best gedaan om ze te begrijpen, je hebt verschillende pogingen ondernomen om hen te helpen, maar niets lijkt te werken. De verslaving heeft hen volledig overgenomen. Wanneer ze niet krijgen wat ze willen komt de woede. Het kan zich uiten in dreigementen of zelfs in fysiek geweld. En terwijl je alles doet om je eigen emoties onder controle te houden vraag je je af: hoe lang kan ik dit nog volhouden?

De isolatie: Je verliest jezelf in de chaos

Je gezinslid verdwijnt verschillende keren per dag zonder uitleg en je voelt je steeds verder van hen verwijderd. Je probeert contact op te nemen, maar het lijkt alsof ze op een andere planeet zitten. De verslaving heeft hen volledig in zijn greep en jij blijft achter met meer vragen dan antwoorden. De eenzaamheid is ondraaglijk. Je trekt je terug van vrienden en familie, schaamt je voor wat er thuis gebeurt en voelt je gevangen in een situatie waar je geen controle over hebt. Waar zijn ze? Wat gebeurt er met hen?

De kloof tussen jullie wordt steeds groter. Terwijl zij verder afdwalen in hun verslaving, voel jij je steeds meer geïsoleerd. Je hebt het gevoel dat je niets goed doet en je weet niet hoe je hen kunt helpen. De liefde voor je gezinslid is er nog steeds, maar de situatie is ondraaglijk geworden. Je voelt je schuldig omdat je niet weet hoe je de juiste stappen moet zetten. Het lijkt erop dat je er zelf aan onderdoor gaat.

Grenzen stellen en hulp zoeken: Waarom je jezelf op de eerste plaats moet zetten

Het is tijd om te erkennen dat je op deze manier niet kunt blijven doorgaan. Jij hebt ook recht op een veilig en gezond leven. Het stellen van grenzen is niet egoïstisch, het is essentieel voor je eigen welzijn. Het kan moeilijk zijn om je gezinslid te confronteren met hun gedrag, maar het is noodzakelijk om jezelf te beschermen. Als er verbaal of fysiek agressief gereageerd wordt mag je jezelf niet in gevaar brengen. Zorg eerst goed voor jezelf!

Grenzen stellen kan betekenen dat je jezelf tijdelijk uit de situatie haalt, of dat je duidelijk maakt dat je hun gedrag niet langer accepteert. Misschien betekent het ook dat je niet langer zwijgt wanneer je wordt uitgescholden, maar dat je bijvoorbeeld zegt: “Dit gedrag accepteer ik niet. Ik ben bereid te praten, maar ik wil alleen praten met je als je rustig bent.” Het is moeilijk, maar het is nodig om jezelf de ruimte te geven om te kunnen blijven ademen. Het is belangrijk te beseffen dat je niet verantwoordelijk bent voor de verslaving, maar wel voor je eigen gezondheid en veiligheid.

Zoek hulp: Je staat niet alleen

Als je je in deze situatie herkent, weet dan dat je niet alleen bent. Er zijn miljoenen mensen die hetzelfde doormaken, er is hulp beschikbaar. Hulp zoeken is een manier om voor jezelf te zorgen en de situatie in perspectief te plaatsen. Je kan hulp zoeken voor jezelf of voor je gezinslid, het is belangrijk om de juiste ondersteuning te vinden.

In Nederland en België zijn er verschillende instanties die je kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

België:

Nederland:

  • Jellinek Therapeutische begeleiding voor mensen met verslavingen en hun naasten, met therapieën en steungroepen.
  • Trimbos Instituut - Alcohol Ondersteuning en informatie over alcoholverslaving en de impact daarvan.
  • GGZ Interventie Begeleiding en ondersteuning bij verslavingszorg, gericht op GGZ-interventies en hersteltrajecten.
  • 113 Zelfmoordpreventie Hulplijn  waar je kunt praten over je zorgen over iemand in je omgeving. 

Deze organisaties kunnen je helpen om de situatie te begrijpen, je grenzen te stellen en praktische stappen te ondernemen. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Jij verdient het om gelukkig te zijn

Leven met een verslaafd gezinslid is een zwaar en vaak eenzaam leven. Maar het is belangrijk om te beseffen dat je niet in stilte hoeft te lijden. Jij hebt recht op een leven zonder constante angst, woede of isolatie. Het stellen van grenzen en het zoeken van hulp is een manier om jezelf te beschermen en om ruimte te maken voor herstel.

Verandering is niet eenvoudig en het heeft tijd nodig. Maar elke actie die je neemt om goed voor jezelf te zorgen, is een stap in de richting van een gezonder en gelukkiger leven. Jij verdient het om in een veilige en liefdevolle omgeving te leven. Weet dat er mensen en instanties zijn die je kunnen ondersteunen.

Het is niet jouw schuld dat je gezinslid verslaafd is en het is niet jouw taak om hen te redden. Jij kunt alleen voor jezelf zorgen en het noodzakelijke doen om jezelf te beschermen. Door hulp te zoeken, je grenzen te stellen en goed voor jezelf te zorgen, maak je ruimte voor een beter leven, zowel voor jou als voor je gezinslid.

Als je jezelf herkent in dit verhaal twijfel dan niet om de hulp in te schakelen die je nodig hebt. Er is altijd een nieuwe morgen en jij hebt de kracht om elke dag opnieuw te beginnen.

Ken je iemand die zich in deze situatie bevindt? Deel dit bericht met hen. Samen kunnen we het taboe rond verslaving doorbreken en anderen de steun bieden die ze verdienen.

 

Liefs,

Shirley

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.