Orde in je huis = rust in je hoofd: Hoe een opgeruimd huis bijdraagt aan je mentale welzijn

Gepubliceerd op 2 maart 2025 om 07:30

Deze week besloot ik eindelijk mijn bovenverdieping grondig op te ruimen. Overal lagen spullen die ik al tijden niet meer gebruikte, vergeten in hoeken of bedekt onder een laag stof. Ik nam een besluit: het was tijd om los te laten. Ik belde iemand op die de spullen kon ophalen voor mensen die het echt nodig hebben, mensen die het minder breed hebben en ze kunnen gebruiken.

Toen de spullen de deur uitgingen, voelde het alsof ik een last van mijn schouders liet vallen. Het gaf me een onverwacht gevoel van opluchting en voldoening. Niet alleen had ik meer ruimte gecreëerd in mijn huis, maar ook in mijn hoofd. Mijn slaapkamer straalt nu een serene rust uit, bijna alsof ik in een luxe hotel verblijf. De badkamer oogt nu strak en georganiseerd, alles is keurig opgeborgen in de lade van het badkamermeubel. Wat een verschil kan het maken om je omgeving te ontdoen van overtollige ballast!

Ken je dat gevoel wanneer je thuiskomt na een lange dag en je huis een chaos is? Overal rondslingerende spullen, een overvolle tafel en stapels wasgoed die op je wachten. Het kan overweldigend zijn en ervoor zorgen dat je hoofd net zo vol aanvoelt als je huis eruitziet. Een opgeruimd huis zorgt  voor een prettige leefomgeving en heeft ook een direct effect op je mentale welzijn. Minder rommel betekent minder prikkels en dus meer rust in je hoofd. In deze blog geef ik je tips en voorbeelden om je huis en hoofd opgeruimd te houden!

Waarom een opgeruimd huis rust geeft

Ons brein verwerkt de omgeving waarin we ons bevinden. Een rommelige ruimte zorgt voor een gevoel van onrust en kan stress en spanning veroorzaken. Daarentegen kan een opgeruimd huis je helpen om meer ontspanning en focus te vinden. Bovendien bespaar je tijd als je spullen een vaste plek hebben; geen eindeloos zoeken meer naar sleutels, je portemonnee of je telefoon.

Tips voor een opgeruimd huis en een rustig hoofd

1. Begin met kleine stappen
Een volledig huis opruimen kan overweldigend voelen. Begin daarom met kleine stapjes. Ruim bijvoorbeeld eerst één lade, één kast of één kamer op. Kleine successen geven motivatie om door te gaan!

2. Maak een dagelijkse opruimroutine
Vijf tot tien minuten per dag opruimen kan al een groot verschil maken. Ruim bijvoorbeeld elke avond even de woonkamer op of zorg dat de keuken schoon is voordat je naar bed gaat. Dit voorkomt opstapeling van rommel.

3. Hanteer de ‘één-minuut-regel’
Als een taak minder dan een minuut duurt, doe het dan meteen! Denk aan de afwas van een kopje, een jas ophangen of de post direct sorteren. Dit voorkomt dat kleine taken zich opstapelen tot een groot probleem.

4. Minimaliseer onnodige spullen
Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen. Ga kritisch door je bezittingen heen en vraag jezelf af: Heb ik dit in de afgelopen twee jaar nodig gehad of gebruikt? Zo niet, dan kan het weg.

5. Creëer vaste plekken voor spullen
Zorg ervoor dat belangrijke spullen, zoals sleutels, brieven en opladers, een vaste plek hebben. Dit voorkomt chaos en onnodig zoeken.

6. Vermijd de ‘rommelhoek'
Veel mensen hebben een plek waar alles wordt neergelegd ‘voor later’, zoals een tafel, kast of stoel. Soms belandt rommel ook op de trap in de hoop dat iemand het wel zal meenemen naar boven. Voorkom deze verzamelplekken door spullen direct op te ruimen.

7. Maak opruimen leuk
Zet een timer en probeer binnen tien minuten een bepaalde ruimte op te ruimen. Of zet muziek of een podcast op terwijl je aan de slag gaat. Zo voelt het minder als een vervelende taak.

Een ochtend zonder stress

Stel je voor: Je wordt wakker en je huis is opgeruimd. Je weet precies waar je spullen liggen en je hoeft niet te zoeken naar je sleutels. Je begint de dag zonder frustratie, maakt een rustig ontbijt en hebt tijd om even te genieten van een kop koffie of thee. Zo start je de dag met een helder hoofd en minder stress.

Rust en een leven zonder spijt

Een opgeruimd huis en een rustig hoofd zorgen ervoor dat je bewuster kunt leven. Wanneer je niet constant wordt afgeleid door rommel of een vol hoofd, maak je keuzes die in lijn liggen met wat écht belangrijk voor je is. Dit helpt je om je tijd en energie te besteden aan de dingen die er toe doen, zodat je minder spijt hebt van gemiste kansen of verloren tijd. Leven in een opgeruimde omgeving geeft je de ruimte om te genieten van het moment en met voldoening terug te kijken op je dag.

Een opgeruimd huis betekent niet dat je huis eruit moet zien als een showroom, maar wel dat je een omgeving creëert waarin jij je prettig voelt. Door dagelijks kleine gewoontes aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je huis en je hoofd rustiger worden. Begin vandaag nog met een kleine stap en ervaar zelf het verschil!

Wat is jouw beste opruimtip? Laat het me weten in de reacties!

Liefs,
Shirley

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.